Engelse les - Reisverslag uit Banjul, Gambia van sambaatjes - WaarBenJij.nu Engelse les - Reisverslag uit Banjul, Gambia van sambaatjes - WaarBenJij.nu

Engelse les

Door: Buna, Wendy, Yara en Lenna

Blijf op de hoogte en volg

24 April 2008 | Gambia, Banjul

Omdat de laatste bladzijden van de schoolboeken al aardig snel in zicht komen, en om ervoor te zorgen dat we niet eind mei al helemaal door de stof heen zijn, hebben we een aantal ‘vakken’ toegevoegd aan ons lesprogramma. Één daarvan is engels. 3 keer in de week werken we in ons engelse boek. Dat is een heel leuke, echt Gambiaanse engelse lesmethode. In het hoofdstuk ‘Shopping’ ga je natuurlijk naar de ‘market’ en koopt sweet potatoes, mangoes, rice and fish. In het hoofdstuk ‘What day is it?’ ga je op ‘friday’ naar de ‘mosque’ en op ‘Sunday’ naar de ‘church’. (Gambia is heel tolerant). In ‘What are you wearing?’ dragen we een ‘wrapper’ een ‘head tie’, een ‘school uniform’ en voor de mannen een ‘robe’ and ‘cap’. Bij de maanden van het jaar leren we: ‘december is windy’ en ‘in january and february it is cool and dry’. Maar het leukst vind ik het hoofdstuk ‘in the compound’. Daar zien we een stukje typisch Gambia: ‘mother is cooking, father is drinking attaya’.

Ik vind het nog steeds heel knap van de meiden dat ze èlke dag enthousiast en gemotiveerd aan het werk gaan. Ze werken hard en snel, er is maar weinig instructie nodig. Lenna vindt schrijven en allerleukst, vooral sinds ze deze week met vulpen mag schrijven. Ook luistert ze ‘stiekem’ mee als ik met Yara de tafels oefen, zodat ze zelf ook al een aantal tafels kent. Yara is dol op spelling, en heeft in haar hele werkboek, nog niet één foutje gemaakt. Ze leest ook als een trein. Alle leesboekjes zijn uit, en ik had er zó ontzettend veel meegenomen! (zie foto) Maar ja, dat krijg je als je stiekem ’s nachts met een zaklampje de boeken uitleest “omdat het zo spannend is en ik het einde wil weten”. Lenna schrijft hele verhalen in het dagboek dat ze van juf Lotte en de klas gekregen heeft. Goh, ze lijken hun moeder wel! Ook ik heb ál mijn boeken uit, ik had er echt héél veel! Dat krijg je van avonden zonder televisie, krant, computer of strijkplank! Dan hou je zó veel tijd over! Gelukkig mocht ik een aantal weken geleden snuffelen in de boekenkast van Freek-Jan en Alied. Ook die boeken zijn alweer uit,( ze waren prachtig!) dus zullen we binnenkort wel naar Madiana rijden om ze terug te brengen.

Dan nog een heel belangrijk nieuwtje dat van Lenna echt even vermeld moet worden: haar voortand is eruit!!!!!!!! Op de foto waar ze in haar dagboek schrijft kun je dat zien. Ze vindt het helemaal leuk dat in dezelfde week óók de tand van haar grote vriend Cas eruit is gegaan!
En weet je wat? Ook hier komt de tandenfee!

Dat was het weer voor deze keer! We wensen alle kinderen en juffen en meesters een hele fijne vakantie!
Veel lieve groetjes voor iedereen!

• 24 April 2008 - 13:29

Hilly:

Ha Wendy, mail of sms me even wat voor leesboekjes ik mee kan nemen voor de meiden.
    Lenna, wat zie je er prachtig uit zo zonder voortand! Wauw!!
    Tot 3 mei...........Hilly

• 24 April 2008 - 13:30

Hilly:

Lenna, wat zie je er prachtig uit zo zonder voortand! Wauw!!
    Tot 3 mei...........Hilly

• 24 April 2008 - 13:40

Alied:

weer een leuk en herkenbaar verhaal. Hoe gaat het met Juju? Als je uitgelezen bent, kijk gerust of er nog iets van je gading bij is. Anders heeft Thea Mom ook een grote boekenkast vol. Daar rijd je toch langs naar Toubabukunda.
    Ons laatste rieten nachtkastje was nog steeds niet klaar. Misschien wil Buna de man eens uitfoeteren!! Alles is betaald, de laadjes heb ik al.
    Liefs en groeten aan alle bekenden
    Alied

• 24 April 2008 - 14:13

Antou En Angela:

Hallo,
    Heerlijk dat je zo veel tijd hebt om te lezen. Antou moest erg lachen om jullie hond,o jee wat word dat met de terug keer naar nederland.Ziet er lek uit die voortand eruit. En wat knap met die engelse les.Kan er vast ook nog iets van leren. Groetjes daar in gambia. O ja Buna zijn je sigaren al op? Doei.

• 24 April 2008 - 15:54

Opi En Omi:

Wat een mooie foto van Lenna met haar voortand eruit! De allereerste voortand eruit en dan ook nog samen met Cas!!
    Wat reuze fijn dat de tandenfee ook in Gambia langs kon komen .
    Yara, wat lig je gezellig op de mooie bank te lezen. Je lijkt een beetje op tante Bea die had ook altijd alle boeken in een heel snel tempo uit.
    Zelfs alle cadeautjesboeken die oma Annelies en ik toen nog moesten krijgen. Voor dat wij ze konden lezen had Bea ze al uit verpakking gehaald en gelezen. Dat was best een beetje stout van haar hoor!
    Wij, opi en ik, hebben alweer nieuwe boeken voor jullie gekocht voor als jullie weer thuis zijn.
    Wat zijn jullie knap, dat jullie nu ook nog Engels leren schrijven én praten. Mama en papa waren al gestart om Engels te praten met jullie, toen jullie nog in Millingen woonden. Wij oefenden het zelfs samen met jullie aan de telefoon. Alle leerboeken al bijna uit, zelfs zonder foutjes, en het is pas april. Knap van jullie hoor!
    Wendy en Buna, we vonden het weer heerlijk om jullie verhaal te lezen.

Dikke knuffels, groetjes,
    Opi en Omi

• 24 April 2008 - 17:08

`Cas De Louw:

Hee Lenna,
    precies DIE voortand zit bij mij ook los!!
    Liefs van CAs xx

• 24 April 2008 - 19:47

Gemma:

Wat een geweldige meiden zijn jullie. Gewoon elke dag netjes huiswerk maken en ook nog heerlijk genieten van al die leuke dingen daar in Gambia.
    Volgens mij hebben jullie nog helemaal geen zin om naar huis te gaan.
    Groetjes uit Beek, kus voor jullie allemaal.
    Gemma en Paul

• 24 April 2008 - 20:01

SAS:

Hee Yara & Lenna
    Wat goed dat jullie al zo veel Engels kunnen, well done! En wat ziet dat Engelse/Gambiaanse boekje er leuk uit (nemen jullie het mee naar Nederland, want dat wil ik wel graag een keer zien!) Ga zo door meiden! Fijn dat jullie ook zo'n lieve juf hebben hè ;-)
    Dikke kus voor jullie en ook voor papa & mama

• 25 April 2008 - 10:11

Myrthe Van Den Brink:

hallo allemaal
    he yara
    heb je geen een foutje in je werkboekje
    ik heb best veel foutjes gemaakt in mijn werkboekje
    wij hebben nog geen engels
    ik ken ook nog niet zo veel engels
    we hebben net ons proefwerk van geschiedenis gemaakt ik denk dat ik een heel goed cijfer heb.we hebben vanmiddag de martinus viering.ik moet presenteren
    en op het eind zeggen wie er mag gaan
    ik vind het leuk dat jullie over 4 weken weer terug komen.hier schijnt de zon lekker. groetjes myrthe

• 26 April 2008 - 11:49

Imke:

hallo Yara
    wij hebben vakantie op school.
    en jullie????????????????.
    ik ben op 29 april jarig,nog een paar dagen.
    Nu ga ik met Fleur spelen.
    doei
    tot de volgende keer.
    wanneer kom je weer bij mij in de klas?

Groetjes Imke

• 28 April 2008 - 23:11

Vera En Wim:

Goh, Engels hoort toch bij groep 7 en 8?
    Weet je nog Wendy?

En als alle boekjes uit zijn wat dan???

Wij hebben op school alle passen van de bieb weer voor een schooljaar verlengd, boeken genoeg, luxe, maar er wordt steeds minder gelezen,jammer....
    We wensen jullie veel prettige weken voor jullie komst naar Millingen.
    Groeten Vera

• 29 April 2008 - 12:33

Eline:

Zozo, dat klinkt goed! alle boeken uit... Als ik dat had geweten had ik al mijn zware boeken niet mee terug hoeven te nemen. Hoe is het weer?

Liefs Eline

• 02 Mei 2008 - 19:17

Rachel:

Lieve Wendy, Buna en kinderen.

Wat een heerlijk idee zeg zoveel leesuurtjes in de avond. Ik zou zo met je willen ruilen..geen strijkplank...zaaaalig! Wat een rijdom als je met zoveel plezier boeken en lesstof doorwerkt. En je wordt zeker weer veel inzichten rijker.
    Knap hoor van die meoiden dat ze het zo goed doen.
    En geweldig om hun stralende gezichten te zien op de foto's.
    Wat zijn de plannen voor aankomend schooljaar? Komen de kinderen dan weer meedraaien op de sint Martinusschool?
    Ze zuller er in iedergeval erg warm onthaald worden.

Nu duurt het niet meer lang.....tot gauw,
    knuffel van Rachel