Brief aan de president - Reisverslag uit Banjul, Gambia van sambaatjes - WaarBenJij.nu Brief aan de president - Reisverslag uit Banjul, Gambia van sambaatjes - WaarBenJij.nu

Brief aan de president

Door: Buna, Wendy, Yara en Lenna

Blijf op de hoogte en volg

13 Juni 2008 | Gambia, Banjul

Beste Meneer de President

Allereerst van harte gefeliciteerd met uw verjaardag. Deze heuglijke en ontzettend belangrijke gebeurtenis kan hier in Gambia niet over het hoofd worden gezien. Langs de wegen staat om de kilometer een enorm billboard met uw foto en het bijschrift: happy birthday mister president.
Omdat het uw verjaardag is, leek het u ook zo’n enorm leuk idee om door het land te gaan rijden en kadootjes en geld uit het raam van uw auto te gooien. Dat hierdoor wanhopige mensen en zelfs kinderen over elkaar heen liepen, omvergelopen, en verdrukt werden, vond u blijkbaar wel grappig, want u kon er hartelijk om lachen. Ook had u er plezier in om snoep keihard in de gezichten van de kinderen te smijten. We boffen maar met zo’n president!
U blijft ons verrassen! Vorig jaar maakte u wereldnieuws met het bericht dat u AIDS kunt genezen. U heeft een geheim recept gevonden, gemaakt van bananen en pinda’s. Op televisie kunnen we zien hoe u mensen die ernstig ziek zijn dit mengsel toedient. Met de camara op ze gericht moeten ze dan zeggen dat ze zich ineens veel beter voelen. Maar daar bleef het niet bij; ook mensen met diabetes kunt u genezen! Voor het gemak heeft u DR voor uw titel gezet, dat moet natuurlijk kunnen wanneer je mensen die ten dode opgeschreven zijn, beter kunt maken. We boffen maar met zo’n president!
Toen de Amerikanen kwamen om kritische vragen te stellen over uw medicijn was u daar niet zo van gecharmeerd. Ze maakten u duidelijk dat wanneer u uw geheim met de wereld zou willen delen, er heel veel mensen gered zouden kunnen worden. U reageerde daar heel kribbig op met:”Coca Cola geeft toch ook zijn recept niet prijs, nou dan?” Toen de Amerikanen de conclusie trokken dat het allemaal maar kwakzalverij was, werd u erg boos. Natuurlijk liet u het daar niet bij zitten. Om wraak te nemen heeft u op televisie gezegd dat Amerikanen niet langer welkom zijn in Gambia en heeft u de koers van de Dollar enorm laten kelderen.
Maar waar u ons nu toch mee verrast hebt………… Meneer de president, wat maakt u ons nou? “Homo’s moeten worden onthoofd”. Hier ben ik ontzettend van geschrokken! Ik heb me altijd buiten de politiek hier gehouden, ik ben hier te gast en heb me maar aan te passen. Bovendien ben ik gewaarschuwd om me niet negatief over u uit te laten, mensen die dat wel gedaan hebben, zijn soms op onverklaarbare wijze verdwenen. Maar dit gaat me echt te ver! Ik ken meerdere ontzettend lieve, aardige homoseksuele mensen die ontzettend veel doen voor uw land. Ze hebben scholen en ziekenhuizen gebouwd, containers vol hulpgoederen gestuurd, kinderen gesponsord en mensen een beter leven kunnen geven. Hoe zouden zij zich nu voelen? Voelen ze zich nog veilig en welkom in Gambia?
Meneer de president, zou u alstublieft uw woorden terug willen nemen? Zodat ik weer vol trots kan opscheppen over uw geweldige land waar zó veel lieve vriendelijke mensen wonen. Waar zó veel stammen, culturen, en kleuren in vrede en met tolerantie naast elkaar leven. Alstublieft?……

• 13 Juni 2008 - 18:51

Vera En Wim:

Meneer de president

Als wij hier in Nederland ons massaaal in de voetbalgekte storten en dus van gekkigheid niet weten hoe we met brulshirts en oranje oorwarmers ons land moeten promoten, moet u toch ook een beetje anders gaan denken. Er verdwijnen in uw land gewoon 2x 11 voetbaltenues die voor enthousiaste aankomende voetbalvedetten bestemd waren. En er verdwijnt nog veel meer. Het vertrouwen in een president die voor zijn bevolking gaat. Doet u Wendy en alle bewoners van Gambia nou eens een plezier. Als u salueert voor uw volkslied, moet u toch eens bedenken of uw volk wel kleur durft te bekennen. En dan hebben we het niet over oranje, maar roze!! Snapt u??

Lieve Wendy, stuur maar door naar de president, en tot in Nederland. Vera

• 13 Juni 2008 - 20:09

Jeanita:

Heel nederland zit voor De t.v. naar het voetbal te kijken, dus een rustig moment om weer even wat te schrijven. Het is al weer een tijdje geleden dat ik de berichten gelezen heb, maar jullie hebben weer het nodige meegemaakt. Lenna nog gefeliciteerd met je verjaardag, wel wat laat. Wat een gezellige man is die president!! Getver. Doe nog wel even voorzichtig, want wij willen jullie wel gezond en wel weer zien in Nederland. Peter vind het verhaal van die vlieg natuurlijk weer geweldig, die houdt wel van die beestjes. Goede reis en tot over 2 weken.

• 14 Juni 2008 - 06:36

SAS:

Die vent is GEK! En voelt zich duidelijk heel onoverwinnelijk. Wat macht doet met mensen hé?! Mooi geschreven Wen, kon je t maar echt naar em sturen...

• 15 Juni 2008 - 17:57

Alied:

helemaal waar, knap verwoord. Meneer de president zou aan jou, Wendy, een hele goeie hebben. Probeer gauw te solliciteren, wie weet... je hebt inmiddels ook een extended family opgebouwd, kun je rustig je gang gaan met helpen. Ik wil volgende week nog wel een goed woordje voor je doen, je moet per slot wel referenties opgeven!!!
    Ik heb post bij me, tot volgende week.
    liefs Alied( die je graag bij wilt staan in een nieuw kabinet!!!)

• 15 Juni 2008 - 18:25

Alied:

vergeten te vragen, is de president bekeerd en moslim-af? Hoe kan je anders je verjaardag vieren? Eigenlijk weet ik het antwoord wel, een president staat overal boven, zelfs wat de profeet verteld heeft!!

• 15 Juni 2008 - 18:36

Saskia:

Ha Wen,
    en wij hier maar klagen over "onze J.P.". Het kan dus altijd erger. Probeer de laatste dagen ook nog te genieten van het moois dat Gambia te bieden heeft.
    Groeten Sas
    p.s. je moet de politiek ingaan. Misschien dat je bij terugkomst wel op het gemeentehuis kunt solliciteren.

• 16 Juni 2008 - 06:57

Hilly: