Juju
Door: Buna, Wendy, Yara en Lenna
11 April 2008 | Gambia, Banjul
We kwamen terug van ons landje in Batakunku. Op de terugweg besloten we om in Tanji, het grootste vissersdorp in Gambia, nog even een stukje te wandelen. Ik vind het heerlijk daar, zo aan het einde van de middag. Er is een enorme bedrijvigheid, in al z’n geuren en kleuren. De vissersboten komen binnen. Vrouwen gaan met grote teilen het water in om de vis op te halen. Ze waden dan met de teilen boordevol vis, op hun hoofd, terug naar het strand. Daar wordt er fanatiek onderhandeld en verkocht. Er zijn allerlei soorten vissen te zien, maar ook kreeften, krabben, garnalen en af en toe een zeeslang.Op de grond zie je vrouwen oliebolletjes en fish-pie bakken. Er worden pinda’s en bananen verkocht. Van alles proberen en proeven we een beetje.
Als je een stukje verder het strand op loopt is er niets meer van die drukte te merken en heb je het strand voor je alleen. Daar zagen we haar; een heel klein puppy, Een week of 6, net uit de zee gekropen, helemaal vies, nat en bibberig. Ze had een juju om haar nek gebonden.
Een juju (in Senegal wordt het gris-gris genoemd) is een soort amulet. Een buideltje van slangen- of geitenleer, waar een kruid, botje of briefje met een spreuk in zit. Gemaakt door een Marabout (medicijnman). Bijna elke Gambiaan, zelfs pasgeboren baby’s, hebben er een om hun middel of bovenarm. Het beschermt tegen ziekten, slangen, kwade geesten of invloeden. Maar er zijn ook juju’s om zwanger te worden (of juist niet), om een man of vrouw verliefd op je te laten worden of om geluk en rijkdom te krijgen. In huizen hangen ook wel eens juju’s om inbrekers en negatieve energie buiten te laten. In dit geval vermoeden we dat het hondje in opdracht van een Marabout, geofferd is. Dat ze met de juju om haar nek in de zee gegooid is om ervoor te zorgen dat iemand van een ziekte verlost zal worden of zal krijgen wat hij verlangt. Er worden hier regelmatig dieren geofferd, meestal geiten en schapen, maar soms maakt het niet uit wat voor dier, als het maar een levend wezen is.
Daar zaten we dan met dat kleine hondje. Als we haar daar zouden laten liggen, zou ze zeker doodgaan. Dus hebben we met z’n drietjes Buna op ons allerliefst aangekeken (dat kunnen wij vrouwen heel goed) tot hij zoiets bromde als: “nou, neem maar mee dat ding dan”. We wisten niet of ze het zou overleven, ze was er slecht aan toe. Maar we zijn nu een week verder en ze is helemaal opgeknapt. Op de foto’s kun je zien wat een schatje het is. We hebben haar Juju genoemd. Sammie heeft zich helemaal over haar ontfermd.
Precies op eerste paasdag is er een kuikentje geboren! Helaas is er uit de 13 andere eitjes niets gekomen. Zijn er kippenkenners die weten hoe dit komt? Een paar dagen later hadden we opnieuw een broedende kip, maar nadat ze 7 eitjes had gelegd, is ze opgegeten door een wilde kat, heel jammer! De dag nadat we Juju gevonden hadden zagen we dat een poes achter het kippenhok 4 babypoesjes verstopt had. De kinderen hebben zo wel heel veel te bekijken en te verzorgen.
Maar naast deze schattige leuke diertjes, leven hier ook nog minder aaibare soorten. Gisteravond zaten Buna en ik voor het slapengaan nog even op de veranda toen we vlak langs ons een slang zagen langsglijden. Buna sprong op en begon als een gek met de bezem op de slang in te slaan (hij is niet zo heel erg dol op slangen). Na een paar minuten was hij dood. Het was een groene mamba, hoewel nog jong, toch gevaarlijk en giftig. Vanochtend hebben we hem even goed kunnen bestuderen, en wilden de kinderen natuurlijk even op de foto.
Dat was het weer voor deze keer. Heel veel lieve groetjes voor iedereen!!
......Een berichtje voor Petra: ik kan een aantal mensen héééél blij maken met voetbaltenues, je wilt niet weten hoe vaak ons dat gevraagd is! Misschien dat Tamara het met de belletjes mee kan sturen naar Hilly, maar of Hilly nog plaats heeft in haar koffer, weet ik niet... Als er iemand anders is die dit leest en het mee naar Gambia wilt nemen, heel graag!!
Dat was het weer voor deze keer. Heel veel lieve groetjes voor iedereen!!
11 April 2008 - 12:07
Hilly:
Ohhhh Wendy wat een ontroerend verhaal over Juju. Zorg maar goed voor haar maar wat ga je met haar doen als jullie terug komen naar Nederland?? Misschien moet je Lamin eens lief aankijken - als Yara en Lenna dan ook lief meekijken lukt het misschien wel!! Alhoewel, volgens mij hebben we er zelf ook weer een pup bij!!
Een aantal tenues kan ik wel meenemen hoor, ik prop mijn koffer wel vol.
Ik kijk er zo naar uit om jullie weer te zien en natuurlijk wil ik Juju knuffelen en ook de kleine katjes.
Tot snel, dikke kus van Hilly -
11 April 2008 - 12:27
Marlies:
Hoi Wendy, miujn dochter Danielle zit bij Tamara in de klas en heeft ons deze site gegeven. Kevin heeft bij jou in de klas gezeten in groep 5. Leuke verhalen hebben jullie zeg. Ik zou er zo naartoe willen. Ik blijf je volgen. Vele groetjes vanuit. Marlies -
11 April 2008 - 13:53
Alied:
we willen dolgraag een hondje op de compound. Als dit beestje zo'n levensdrift heeft, moet hij/zij ook een goed thuis krijgen. Er staat al van alles klaar voor een puppy in Toubabokunda. 2 zakken voer, speeltjes enz. Alhagy heeft instructies gekregen hoe op te voeden en wat hij wel en niet mag geven aan eten.
Weer schitterende verhalen. Ik mis Gambia heel erg, wil zo weer terug. Dat zullen jullie straks ook nog krijgen.
liefs en groeten aan alle bekenden
Alied -
11 April 2008 - 14:16
Fam Van Den Brink:
hallo allemaal
ach... wat een schattig hondje.
komen sammie en juju straks ook mee naar nederland?
wij vinden het hondje wel lief.
vergeleken met sammie is juju wel heel klein.Ik zou het wel leuk vinden.
gelukkig is het nu ook een beetje zon.
het weekend komt er nog even een beetje regen maar volgens Piet Paulusma kunnen we vogelde week weer barbequen.
eindelijk!!!!!!!!!!!!!!! en het is ook nog heeeeeeeeeeeel lekker mmmmmmmmmmmmmm.
groetjes: fam. van den brink
11 April 2008 - 14:21
Diana:
Dat ik dat nou moet missen zeg! één grote beestenboel daar. ik was al helemaal verliefd op sammy, en juju wekt al precies dezelfde emoties op! Wat goed van jullie dat jullie haar gered hebben. petje af voor deze reddingsactie
groetjes uit (steeds warmer wordend) Nederland
Groetjes Diana -
11 April 2008 - 17:58
Tamara:
Hoi allemaal,
Wat een prachtig verhaal weer, Wen!
Nog even en je kunt je eigen boerderij beginnen met al die dieren.
Ik heb een doosje dat ik opstuur naar Hilly(is dat goed?) met de belletjes, brieven enz. De tenues krijg ik ook, maar hoeveel kunnen via Hilly mee?
heel veel liefs van ons allemaal xxx
11 April 2008 - 18:16
SAS:
Wat een goed verhaal over Juju! Leuk dat jullie em ook zo genoemd hebben. Gelooft Buna eigenlijk in juju's (en had ie daarom misschien moeite om 't hondje mee te nemen)?? Maar goed dat jullie em met jullie blikken hebben kunnen overhalen. Wat een beestenboel hebben jullie nu al (zou nix voor mij zijn, 'k zou me helemaal te blubber niezen!)
Zag ik nou goed dat jullie een trampoline in de tuin hebben?!?!?! Dat doet nou weer helemaal niet Gambiaans aan, maar is wel heel leuk voor de meiden natuurlijk.
Het was weer heerlijk om wat van jullie te lezen!
Dikke kus van Isis, Max, Chris & SAS -
11 April 2008 - 20:36
Marianne En Lamin:
Hallo allemaal,
Hier in Malden genieten we altijd weer opnieuw van je ontzettende leuke verhalen Wendy.
14 April 2008 - 07:44
Christie:
Hoi Wendy en Buna,
Wij hebben toen we in Kekerdom woonde ook eens eieren van kippen gehad waar geen kuikens uit kwamen. Ik zal het bij Sjaak even navragen.
Juju was zeker voorbestemd om bij jullie te zijn. Zo hebben wij ook op een bijzondere manier een hond gekregen. Haar naam is Zazou, ze was voorheen een blindengeleide hond. Het ging niet goed met haar bij haar doofblindebaas, stress zorgde voor epileptische aanvallen. Toen deze client aan mij vroeg of ik haar wilde adopteren, want dat moet je officieel doen bij het KNGF, heb ik geen seconde nagedacht en zonder overleg met mijn familie ja gezegd. Zazou is nu 5 maanden bij ons. Ze heeft geen medicatie meer en heeft slechts 1 epileptische aanval gehad. Het is een schat van een hond en heel goed opgevoed door het KNGF. Ze heeft zelfs, toen ze pup was, een Koningklijke aai over de bol gehad. We hebben foto's van haar toenmalige opvoedgezin gekregen en daar zie je dat Zazou door onze Koninging Beatrix wordt geaaid tijdens een officieel bezoek van haar aan het toen 100 jarige bestaan van de Nederlands Geleidehonden Federatie.
Ze kwam op het juiste moment in december toen ik begon met mijn praktijk. Het vele wandelen met haar is heel goed voor mij om ook de energetische energie kwijt te raken na het masseren. Soms komen mensen op je pad maar ook dieren, als je het maar ziet en er naar handeld, mooi is dat toch.
Je hoort nog van mij over die kippen.
groeten van Christie -
14 April 2008 - 09:17
Rachel:
Lieve Wen...
Wat een prachtig verhaal weer. En wat moet dat bijzonder zijn geweest om een lief dier een tweede kans te kunnen geven. Dank Buna namens mij maar voor het toegevan aan een heel goede keus. Ik wens jullie veel plezier met JuJu.
Volgend weekend komt bij ons : MO...een labrador puppy van 8 weken.
Ook wij krijgen dus gezinsuitbreiding.
Bij de brief die ik voor je aan het typen ben stuur ik wat foto's mee. Weet niet of ik dat al aan je gestuurd heb!
Geniet er van.
Rach -
15 April 2008 - 17:43
Bar:
Wat lief al die dieren!
(behalve dan die slang...)
Wat doen jullie straks in nederland?
Ook huisdieren nemen?
Gr Bar -
16 April 2008 - 09:35
Opi En Omi:
Wat een schattig, lief, klein hondje!
Lief van Buna om het hondje toch in zijn gezin op te nemen.
De foto's van de meisjes met Juju zijn werkelijk schattig! Wat zien de meisjes er goed uit! Ik zou jullie zo willen knuffelen!!!!
Het aftellen totdat we jullie weer kunnen omhelzen, komt steeds dichter bij. We tellen de weken af!
Hele dikke knuffeltjes,
opi en omi
20 April 2008 - 10:38
Vera En Wim:
Wie gaat er voor jullie dierentuin zorgen als jullie naar Nederland komen?
Meenemen?Betekent een extra vlucht!
Er staan 3 tassen met voetbaltenues in de auto van Tamara. Ben benieuwd welke kleine Gambiaantjes daar straks trots in rond lopen. Jullie gaan nu al een beetje aftellen? Vordert de bouw van het huis?
Veel liefs en groeten ook van Anne en Eva.
Laatste schoolperiode voor de zomervakantie al weer..