pasen - Reisverslag uit Banjul, Gambia van sambaatjes - WaarBenJij.nu pasen - Reisverslag uit Banjul, Gambia van sambaatjes - WaarBenJij.nu

pasen

Door: Buna, Wendy, Yara en Lenna

Blijf op de hoogte en volg

08 Maart 2008 | Gambia, Banjul

Ik kan me zo voorstellen hoe bij jullie de etalages van de winkels er nu uitzien: lekker chocolade paashazen, kippen, gekleurde eieren etc. Hier in Gambia natuurlijk niets van dat alles, pasen wordt hier niet gevierd. Wij hebben zo onze eigen paasperikelen:
Eigenlijk is het hier al een paar maanden pasen. Het door Buna in elkaar geknutselde kippenhok voldeed blijkbaar niet voor de dames want ze zochten steeds andere plekjes om hun ei kwijt te kunnen; in het generator-hok, onder de auto, in een kartonnen doos en zelfs op de stoel. Dat krijg je als ze vrij over de compound rond mogen scharrelen. Wij konden dus elke dag eitjes zoeken! Maar nadat Sammie 3 weken geleden een van de kippetjes heeft vermoord (drama! Kinderen erg geschrokken en in tranen, Buna 3 dagen boos op Sammie. Gelukkig wilden Gabi en Maria ‘m wel opeten, de kip dan hè!) hebben we een ren gemaakt. Nu leggen ze noodgedwongen netjes in het hok, en valt er niets meer te zoeken. Gelukkig kwam Alied uit Nederland met een hele kilo (!) chocolade paaseitjes, mmmmmm……… En als klapper op de paasvreugde: een broedende kip! We zijn in blijde verwachting van een nest kuikentjes!

Vorige week was er een paar dagen geen benzine te krijgen. In de wijde omtrek was er geen benzinestation meer waar je kon tanken. Op zich is het natuurlijk geen ramp om de auto een paar dagen te laten staan. Vervelender is dat de generator ook niet draait zonder benzine, en zonder generator kunnen we geen water oppompen. Gelukkig hadden we de watertank net helemaal vol zitten en kwamen net op tijd de tankwagens en hebben we niet zonder water gezeten.

Toen we weer konden tanken zijn we met de auto een stuk het binnenland ingegaan om wat dorpjes te bekijken waar we nog nooit geweest waren. We kwamen bij een compound terecht waar meteen van alle kanten volwassenen en kinderen aan kwamen rennen om ons te bekijken. We konden merken dat hier vrijwel nooit blanken kwamen, want de kinderen daar vonden het wel héél erg spannend. Ze probeerden zo dicht mogelijk bij me te komen, maar op het moment dat ik me omdraaide of ze aankeek, renden ze gillend weg. Steeds kwamen ze een stukje dichterbij. Toen we weer de auto instapten stond het halve dorp om de auto heen. Buna startte de auto (nogal zwaar geluid bij de jeep) en voordat ik in de gaten had wat er gebeurde, vloog iedereen alle kanten op van de schrik, ze renden op de huizen af, naar binnen en smeten de deuren dicht. Binnen een halve minuut waren al die tientallen mensen die net nog om ons heen stonden, helemaal verdwenen, het was uitgestorven! Een hele vreemde gewaarwording!

We hopen dat bij jullie de lente nu echt een beetje gaat doorzetten! Heel veel liefs en fijne paasdagen voor iedereen!

We zijn geschrokken van het verdrietige berichtje over de moeder van juf Ineke en de opa van Sietske! Dan is het wel vervelend dat we zo ver weg zitten! Yara had graag een tekening en een kaartje voor jullie gemaakt. Die kunnen we nu niet zo gemakkelijk in de bus gooien. Daarom hebben we maar een kaarsje opgestoken en zijn een ogenblik heel erg in gedachten bij jullie geweest!We wensen Ineke en haar gezin en Sietske en Bram en Jetske en hun papa en mama héél erg veel sterkte!

• 08 Maart 2008 - 14:54

Jos En Kitty:

Wendy het is telkens weer heerlijk om je mooie verhalen te lezen. Jos en ik genieten er enorm van. Bij Stan op de boerderij was het ook altijd eitjes zoeken omdat de kippen een grote vrije ruimte hadden. Stan vond de eitjes onder de struiken en tussen de plantjes. Bij jullie was het toe voorkort elke dag pasen. Yara en Lenna maken heel wat mee, wat een ervaringen allemaal!! Geniet er maar van!
    Fijn dat het zo goed gaat met jullie alle vier!!
    Dikke knuffeltjes,
    Jos en Kitty

• 08 Maart 2008 - 20:54

SAS:

Inderdaad weer heerlijk om wat avonturen te lezen van jullie. Vooral erg grappig wat er in dat dorpje gebeurde. Ongelooflijk dat ze (bijna) nooit een blanke hebben gezien hè? Vonden de meiden het niet raar dat iedereen zo dichtbij kwam om jullie te bekijken (kan toch best angstig zijn!)
    Max & Isis hebben al helemaal zin in het paaseitjes zoeken, maar volgens mij worden ze toch wat groot voor ons kleine tuintje. M.a.w: van echt zoeken zal geen sprake meer zijn! 't Zal meer een kwestie worden van goed kijken en verzamelen! Ach, zolang ze er nog lol aan beleven blijven we het natuurlijk gewoon doen!
    Ik heb net een uur met Iris aan de lijn gezeten, had je al gehoord dat ze een zoontje heeft gekregen: Stijn Frans. Lief hè!
    Ik ga zo Paul de Leeuw kijken, mis je dat eigenlijk? Of misschien kan ik beter vragen: wat missen jullie van Nederland?
    Tot meels!
    kus van ons

• 09 Maart 2008 - 18:21

Gerard En Jet:

Hallo Sambaatjes. Geweldige verhalen steeds. Geven een een mooi beeld van van jullie meemaken en doen.
    Mijn wens om naar Gambia te gaan wordt heftig aangewakkerd tijdens en na het lezen van jullie stukjes. De middelen daarentegen zouden ook zo'n oppepper moeten krijgen.
    Hier op de Blekershof staat nog steeds een prachtig geschilderd huis en de eieren in onze straat gaan door Teun en vriendjes verstopt worden. Al heel lang traditie.
    Willie op school verstopt ze soms ook. Hij handelt nog steeds in eieren.
    Schiet de tijd bij jullie ook zo hard op? Nog 16 schoolweken hoorde ik Rita van de week zeggen.
    Yara en Lenna zullen ook al wel over zijn.
    Wat wil je ook met zo'n juf.
    Bouwen jullie lekker verder aan het huis, jullie toekomst en voor je het weet zien we mekaar weer.
    Lieve groeten van Gerard Jet en kids.

• 10 Maart 2008 - 19:23

Rachel:

Lieve Wendy, buna, yara en lenna...

ik sluit me aan bij de rij opmerkingen over jouw heerlijke teksten.
    Ik hoor je stem er dan ook bij en je humor die er in doorklinkt..zalig!

Van dit berichtje wordt ik vrolijk. Het klinkt op dit moment goed en of jullie erg genieten van wat je hebt. Het is werkelijk geweldig dat jullie dit allemaal aan het ondernemen zijn.
    Ik moet wel toegeven dat ik er weer erg naar uit kijk om jullie weet te zien.
    Ik mis je echt Wen.

Heb even een tijdje niets van me laten horen, heb ook even een drukke wervelwind meegemaakt. Ga ik hier nu niet over uitwijden, het is in iedergeval in positieve zin.

Over 5 weken krijgen ook wij dezelfde gezisuitbreiding als jullie! Gister voor het eerst wezen bekijken en in de armen gesloten.
    We krijgen een lichte labrador retriever.
    Een naam moeten we nog bedenken.

Tot heel gauw...lekker het schiet op, voor je het weet zitten we weer samen aan de thee! joepiejee!

Liefs Rach

• 14 Maart 2008 - 11:35

Jolanda:

Hallo Buna,
    Heel erg bedankt voor wat je ons allemaal hebt laten zien. Voor mij persoonlijk was het de meest indrukwekkende reis ooit. Met het dorpje bij je zus als hoogtepunt. Ongelooflijk wat een armoede. Het voelde heel goed om de balonnen, pennen en het eten daar achter te laten. Het schooltje wat zo dringend hulp nodig heeft, toch zijn de mensen nog zo vrolijk. Je hebt de impact daarvan op onze gezichten kunnen lezen. Het wandelen langs het strand met de kinderen van het dorp was ook een bijzondere ervaring. Gewoon wandelen zonder doel en genieten van de natuur en de aandacht van de kinderen. We hebben ook enorm met je gelachen, je zien lachen werkt al aanstekelijk. Je bent een super gids. Ook mooi te zien dat je overal zo geliefd bent. Van Wendy vind ik het ontzettend knap om de luxe van Nederland achterlaten en met de kinderen zo'n lange tijd in Gambia te blijven. Ik weet zeker dat het voor de kinderen een byzondere ervaring is. Heb je trouwens een site van jou als gids dan kan ik er een kort reisverslagje op zetten. Ge en Tinneke heb ik gister nog gesproken en ze vonden het geweldig met je.
    Ik hoop ooit terug te komen met man en dochter, vooral om Claudine te laten zien dat niet alles vanzelfsprekend is..
    Tjonge wat zijn kinderen toch verwend hier. Gister belde ze me op of ik haar vanavond met de auto kan afhalen in Eindhoven omdat het met de bus tien min..langer zou duren. Een week geleden zou ik in mijn auto gesprongen zijn. Nu mag ze gewoon lekker de bus nemen. Het was maar een klein voorbeeldje..Ik wil trouwens een kindje sponseren voor school..je hebt vast wel een idee hoe?
    Voor we vertrokken hebben we alle shampoo,tandpasta, parfum, sigaretten ed..in een tas aan de bewaker YaYa gegeven. Toen we met de bus vertrokken naar het vliegveld stond hij ons al huilend uit te zwaaien..tja. De mensen in Gambia zijn heel innemend met ieder z'n eigen verhaal..
    Nu terug in Nederland is het even wennen. Je zei als je terug bent ben je zo weer terug in het ritme..nee dus! Wat je hebt laten zien heeft ons enorm gegrepen..Wilfred zei "als je nog eens zo triest thuis komt mag je niet meer alleen weg" grappig want de man van Paulien zei het zelfde..Inmiddels weten we waar de evenaar ligt en de oude kaas smaakt heerlijk. Gister de foto's bekeken..ik ga even uitzoeken hoe ik er eentje op deze site kan plaatsen..
    Nou veel geluk met jullie huisje daar, ik hoop dat het klaar is voor jullie terug naar Nederland komen. Zet je gidsen werk zo voort want dan denkt iedereen met een lach en een traan aan Gambia..
    Groetjes Jolanda
    j.bittebol@chello.nl

• 18 Maart 2008 - 16:41

Bar:

Hoi
    Net de Benechin opgewarmd uit de diepvries.
    Volgens mij smaakt het NOG lekkerder!
    Alleen jullie kunnen dat niet maken,
    geen diepvries en geen magnetron...
    Vrolijk pasen!
    Lieve groetjes uit Wychen

• 26 Maart 2008 - 09:39

Jaap Hennie:

weer terug in holland jullie site bezocht
    wij denken met genoege terug aan gambia en jullie ook de leuke tochten buna heb je al wat meer aan het gidsen gedaaan
    wij zullen ook voor jullie uitkijken.
    groetjes voor jullie allen en toto horens jaap hennie van tongeren
    goedereede