Bange uren - Reisverslag uit Banjul, Gambia van sambaatjes - WaarBenJij.nu Bange uren - Reisverslag uit Banjul, Gambia van sambaatjes - WaarBenJij.nu

Bange uren

Door: Buna, Wendy, Yara en Lenna

Blijf op de hoogte en volg

19 December 2007 | Gambia, Banjul

We hebben zware uren gehad. Maandagochtend kwam Lenna ons wakker maken omdat ze zich niet lekker voelde. Ze had wat koorts, keelpijn en buikpijn. Omdat Yara na een uurtje hetzelfde kreeg, dachten we aan een bacterie ofzo. In de loop van de ochtend werden ze allebei zó ziek! Hun temperatuur liep op tot boven de 40. We wilden geen risico’s nemen en zijn naar een dokter gegaan. Daar werd bloed afgenomen. Na 10 minuten hadden we al de uitslag: allebei malaria ++ (++ werd ons uitgelegd als: too much malaria in the body) Ik geloofde het in eerste instantie niet; we hadden immers àlle voorzorgsmaatregelen genomen. Insmeren, onder de klamboe slapen en Lariam slikken. Ook vond ik het wel èrg toevallig dat ze het allebei tegelijk hadden. De mevrouw van het lab moest alleen maar lachen om mij; er was echt geen twijfel mogelijk.
Het probleem was dat ze de behandeling niet konden starten omdat we die ochtend onze wekelijkse Lariampil genomen hadden, ze zouden dan een overdosis krijgen. Dus moesten we tot de volgende ochtend wachten. Daar zaten we dan, met 2 heel zieke meisjes, die met het uur zwakker werden omdat ze niets binnen konden houden en ook van onderen kwam alles eruit. Voordat ze de injectie zouden krijgen, móesten ze wat in hun maag hebben, omdat dat niet nuchter gegeven mag worden. Dat werd een slapeloze nacht, slokje voor slokje, hapje voor hapje. Proberen de koorts wat lager te krijgen en héél veel verschonen en troosten. We moesten veel aan Mees denken die nacht. ‘s morgens om 7 uur kregen ze de eerste injectie. Héél pijnlijk, zielig! Ze moesten er 4; elke 6 uur één.
Maar vanaf dat moment ging het met het uur beter; de koorts zakte en ze konden weer wat binnen houden. Vannacht om 1 uur hebben ze de laatste gekregen. Nu zijn we weer een dag verder en zijn ze vrijwel compleet opgeknapt, ongelooflijk! De hele behandeling, mèt bloedonderzoek èn vitamines om weer aan te sterken kostte ons voor allebei samen 30 Euro. Voor ons is dat niets. Voor hier een maandsalaris. Mijn gedachten gaan dan wel uit naar al die tienduizenden ouders die nèt zoveel van hun kindjes houden, zich nèt zo’n zorgen maken en nèt zoveel angst voelen. Het enige verschil is dat zij niet nèt zoveel geld hebben als wij en dus geen behandeling voor hun kind kunnen betalen. Als ik daaraan denk wordt ik echt verdrietig.
Het maakt ons ook weer dankbaar voor de mogelijkheden die wij hebben en al het goeds in ons leven.

Volgende keer hopelijk weer een vrolijker stukje!
Voor iedereen; héle fijne, gezellige en warme kerstdagen!

• 19 December 2007 - 15:13

Bea:

Hallo allemaal,
    Ik had al van Kitty gehoord dat de meisjes ziek waren. Gelukkig dat ze nu weer opgeknapt zijn.Hoe is het mogelijk terwijl ze toch al de medicijnen tegen malaria slikten?
    Nu zal jullie Kerst nog feestelijker worden.
    We missen jullie wel.
    Veel liefs Bea

• 19 December 2007 - 15:40

Hilly:

Jeetje Wendy en Buna, ik zit hier met tranen in mijn ogen dit stukje te lezen. Tranen om Yara en Lenna en machteloze tranen over het feit dat je zo ongelooflijk gelijk hebt dat zovelen deze behandeling niet kunnen betalen.
    Wat zullen jullie ongerust geweest zijn!!
    Ik wens jullie veel sterkte om dit een plaatsje te geven.
    Hele dikke kus van Hilly

• 19 December 2007 - 15:43

Hilly:

Ik zou vergeten jullie allevier ook hele fijne en gezonde kerstdagen te wensen.

• 19 December 2007 - 15:57

Opi En Omi:

Wat was dat schrikken toen we telefoon kregen dat Yara en Lenna allebei malaria hadden gehad. Je schiet vol en denkt hoe kan dat nou? Wendy en Buna hebben alle voorzorgsmaatregelingen getroffen.

Vanmorgen meteen weer met jullie gebeld, de meisjes voelen zich gelukkig weer helemaal lekker en gezond. Yara was samen met Buna op weg naar de bakker.

Dit is zo fijn!!!

Dikke knuffel voor jullie viertjes!
    opi en omi

• 19 December 2007 - 17:01

Bar:

Jeetje!
    Wat een bange uren zullen jullie hebben gehad.
    Wat erg dat de plaatselijke bevolking deze behandeling niet kan betalen...

• 19 December 2007 - 19:35

Rachel:

Lieve Wendy, Buna en kinderen...
    Vol schrik lees ik jullie bericht over de nare tijd die jullie hebben gehad.
    Wat zullen jullie blij zijn geweest dat het stukje voor stukje beter ging met ze.
    GEZONDHEID en een voldoende gevoel van liefde en energie is toch werkelijk alles wat je nodig hebt om zonder te klagen en vol dankbaarheid door het leven te gaan...
    Ik begrijp je verdrietige gevoel jegens de bevolking aldaar dan maar al te goed. Er is nog zoveel ongelijkheid in de wereld en jullie worden daar wel heel hard mee geconfronteerd.
    Aan de andere kant lees ik veel positieve berichten en laten we vooral daar van genieten en op focussen. Erg leuk om te lezen van Bunas gids"carriere" Dat is toch wat!
    Ik laat misschien niet zoveel berichtjes achter op deze site, maar misschien voel je Wendy dat ik veel met mijn gedachten bij jullie ben.
    Ik vind het ook iedere keer weer speciaal om langs jullie huisje in de PastoorGraatweg te rijden. Ik kan niet wachten om daar weer eens op de thee te gaan.
    Ik mis jullie gezichten en aanwezigheid, maar deze site bied een leuke mogelijkheid om even dichtbij te zijn.

Heel veel gezondheid voor het nieuwe jaar, waarvan ik hoop dat jullie die daar op een speciale manier zullen inluiden.
    Ik wens jullie een te gekke´tijd met Barbara,Kees en de kinderen die zo bij jullie komen.
    Een hele fijne kerst en de sfeer...nou die komt wel weer hoor!
    Het is hier wel lekker koud nu.
    Wij vetrekken a.s vrijdag naar Sauerland hopelijk in de sneeuw!

Hele dikke knuffels van Rachel
    een kus voor iedereen

• 20 December 2007 - 14:47

Gemma:

Hoi Buna en Wendy,

Wat zullen jullie geschrokken zijn en inderdaad wat een toeval dat ze dat beide tegelijk krijgen.
    1 voordeel: ze zijn er nu beide van af. Toch?
    Ik hoop dat jullie nu lekker weer verder genieten en deze schrik weer te boven komen. Hier is het inmiddels flink koud en ik kan er maar niet aan wennen. Jochem is inmiddels geslaagd en is dus nu piloot, Jesse had een beregoed rapport van de kunstacademie. Wij zijn hier dik tevreden en gaan hier genieten van een welverdiende kerstvakantie.
    Wij wensen jullie ook hele fijne dagen en alvast alle goeds voor 2008. Heel veel groetjes ook aan de meiden natuurlijk.
    Wij geven jullie binnenkort nog een reactie over de schoolkinderen.
    Groeten en liefs van Gemma, Paul, Jochem en Jesse.

• 20 December 2007 - 15:00

De Krogtjes Wijchen:

Beste Buna, Wendy en kids,

Net als alle anderen lees ik vol ongeloof jullie bericht. Het gevaar schuilt zomaar om de hoek, terwijl je denkt alles ingedekt te hebben....
    Schrikken hoor! Nou onze gedachten gaan uit naar jullie en de familie De Louw. Een fijne tijd samen en heel veel groetjes van ons.

• 20 December 2007 - 18:34

Hannie:

Hoi allemaal
    Wat een verhaal, ook ik zit het met tranen in m'n ogen te lezen. Fijn dat ze toch zo snel zijn opgeknapt. Voor Buna zal de confrontatie hard zijn geweest, het blijft erg dat Mees het niet op dezelfde manier heeft kunnen redden. Wat zijn wij toch rijk dat onze kinderen hier nooit om financiele redenen medische zorg missen. Het doorgaan van alle projecten in Gambia blijft dus heel belangrijk!
    Wij wensen jullie fijne dagen en hopen jullie in 2008 toch weer lekker zelf te zien. Loek en Hannie

• 21 December 2007 - 08:01

SAS:

Jee, wat schrikken zeg. Goed te lezen dat ze weer wat opgeknapt zijn. En wat raar inderdaad dat ze het toch gekregen hebben ondanks de pillen etc.
    Nu hebben ze een lekkere lange kerstvakantie (toch?!) en kunnen ze lekker uitrusten & helemaal beter worden!

Hele fijne dagen en alvast een supergezond & gezellig 2008!

Dikke kus!

• 21 December 2007 - 08:03

Saskia Hendriks:

Ha Sambaatjes,
    hoe gaat het nu weer met jullie? Weer opgeknapt en bekomen van de schrik?
    Ik schrok er wel van.
    Hopelijk kan jullie schattige nieuwe hondje voor wat afleiding zorgen.
    Voor mij is de kerstvakantie al begonnen. Lekker 2 weken lang geen wekker om 6.15 uur.Buiten is het nu prachtig wit, ik krijg ook spontaan een kerstgevoel.

Wij wensen jullie fijne, gezellige dagen & een alle goeds in 2008.

Heel veel liefs,
    Sas

• 21 December 2007 - 16:24

Rik H:

hoi yara ik wens jou veel plezier in gambia fijne kerst en een gelukkig new year

• 21 December 2007 - 18:27

Myrthe:

he Yara Lenna Wendy en Bunna,
    Hoe is het bij jullie?
    Bij ons is alles goed.
    Maar ik had gehoord dat Yara en Lenna ziek zijn geweest dat was wel even schikken toen ik hoorde van mamma dat we op internet konde kijken heb ik dit meteen gedaan.Ook had ik gerhoord dat jullie een hondje hebben gekreegen dat Sammie heet,toch?
    groetjes:Myrthe v/d Brink

• 23 December 2007 - 08:33

Andreia, Luuk En Tom:

Pfooe, is dat even schrikken. Gelukkig gaat het nu weer goed. Vanuit het koude Nederland (we hebben voor het eerst samen op natuurijs geschaatst), wensen we jullie hele fijne dagen en een goed en vooral gezond 2008.

Heel veel liefs van de Haasjes

• 23 December 2007 - 21:46

Jeanita:

gelukkig dat de meiden weer opgeknapt zijn, dat was even schrikken zeg! Peter heeft natuurlijk vol interesse het bericht gelezen, en wil vast wat onderzoeksmateriaal hebben.Maar verder hoeven jullie niets meer onder de leden te krijgen hoor!Pas goed op en fijne feestdagen en tot 2008!

• 25 December 2007 - 15:00

Paul:

Hoi Sambaatjes

Tsjee, wat kan het gek lopen hè, blij dat het weer beter gaat. tussen de feestdagen door. Toch ook wel een geluk.Hier is het somber, na een aantal mooie (koude) dagen. Goed nieuws is, dat Ann op 4 januari ook naar Loosdrecht verhuist. Hihi, het is niet bij te houden nu hebben we 2 huizen in Loosdrecht. Ik hoop dat ik die van mij snel verkoop, kunnen we eindelijk samen wonen. Weer een nieuwe dimensie! Met Danielle van Tam Tam zullen we van de week gaan mailen, ik denk dat zij ook heel veel info heeft.

Groetjes Paul en Ann

• 01 Januari 2008 - 11:00

Myrthe:

Hoi Buna Wendy Yara en Lenna,
    hoe gaat het met jullie?
    met ons gaat alles goed
    allang niet meer gesproken