HELP!
Door: Buna, Wendy, Yara en Lenna
27 December 2007 | Gambia, Banjul
Bedankt lieve mensen, voor al jullie betrokken en lieve reacties! Het is fijn om te weten dat er zoveel mensen aan ons denken en met ons meeleven!
De meiden zijn weer helemaal de oude! Ze spelen, dansen, zingen en kibbelen er weer vrolijk op los!
In het vorige berichtje beloofde ik een vrolijker stukje, maar dat moet nog even wachten tot de volgende keer……..
De oudste zus van Buna, heeft tot nu toe geen gemakkelijk leven gehad. Ze heeft nooit de mogelijkheid gehad om naar school te gaan, de mannen die haar zwanger hebben gemaakt zijn niet bij haar gebleven, een paar van haar kinderen zijn overleden en een aantal zijn meegenomen door hun vader. We hadden in Nederland al een tijdje niets van haar gehoord, en ook hier konden we haar niet vinden. De rest van de familie wist ook niet waar ze was. Het bleek dat ze uit schaamte voor haar leefsituatie geen contact meer met iemand van de familie had opgenomen. Toen we haar een paar weken geleden eindelijk vonden en op zijn gaan zoeken, zijn we erg geschrokken…….
Ze woont aan de rand van Banjul, in een wijk waarvan ik niet eens wist dat die bestond; een sloppenwijk aan de rand van de mangroven . De mensen leven er tussen het afval, in hutjes van golfplaten, houten planken en karton, met daken van riet en stro. Ze leven van de verkoop van oesters die ze in de mangroven vinden. Ze hebben helemaal níets. Toen we naar huis gingen kregen we nog een bakje gekookte oesters en een (levende) kip mee naar huis. Toen we daar waren kon ik mijn tranen al bijna niet bedwingen, en op weg naar huis heb ik in de auto een potje zitten huilen. Sindsdien is het niet meer uit mijn gedachten en lig ik er ’s nachts regelmatig een tijdje wakker van. Hoe kan ik vrede in mezelf voelen als ik weet dat er familie is die zó moet leven, een neefje met een hongerbuikje en nauwelijks kleren aan zijn lijf. (gelukkig dat we kleren meegenomen hadden!) Terwijl wij in Nederland in een mooi huis zitten, met auto, etentjes, vakanties, kapper en schoonheidsspecialiste. Kasten vol met eten, kleren en andere luxe spullen. Hoe moet ik dat loslaten of accepteren? Móet ik het wel loslaten en accepteren? Soms weet ik het ook allemaal niet meer zo goed.
We doen wat we kunnen en delen wat we hebben. We zijn ook heel dankbaar voor al die lieve mensen die op hún manier een bijdrage leveren en heel wat gezinnen steunen! (afdeling Beek, Mijnheer en Mevrouw Burghouts, Toos en Joke, Pap, Luuk en Andreia, Kitty en Jos, Bar en Kees, Hannie en Loek, thea en Louis, Mary-Ann, Vera en Wim, Annemiek en Igor; Héél, héél erg bedankt voor jullie hulp!)
Maar er zijn nog zó veel mensen die wat hulp kunnen gebruiken!
De mensen die mij kennen weten dat ik hier helemaal niet goed in ben en het ook niet leuk vind om te doen, maar ik doe het nu toch: ik vraag jullie hulp. Misschien zijn er mensen die dit lezen en die het wel met een paar oliebollen, een pakje vuurwerk of een fles champagne minder kunnen doen of nog wat van de eindejaarsuitkering of kerstsbonus over hebben………..
Voor 5 Euro kan een gezin een week eten, of schoenen kopen, of een klamboe, of medicijnen en vitaminen voor de kinderen. Als er mensen zijn die iets willen doen, dan willen Papa of Hilly het eind januari misschien wel mee naar Gambia nemen? Zij kunnen dan op deze web-log laten weten hoe een bijdrage het makkelijkst bij hun terecht komt.
Ik wil natuurlijk niemand iets opdringen, maar alle beetjes helpen!!
Wij wensen iedereen die dit leest het áller, állerbeste voor 2008. We wensen jullie een jaar vol liefde, gezondheid, verwondering, verdraagzaamheid voorspoed, mededogen en plezier!
Barbara, Kees en Cas: een hele goede reis morgen! Wij verheugen ons enorm op jullie komst! Noa; jammer dat we niet kunnen zien hoe groot je bent geworden en wat je allemaal al kunt! Maar je wordt vast erg verwend bij de opa's en oma's!!!
Maar er zijn nog zó veel mensen die wat hulp kunnen gebruiken!
Ik wil natuurlijk niemand iets opdringen, maar alle beetjes helpen!!
27 December 2007 - 14:39
Hilly:
Ha Wendy, het is weer zeer aangrijpend. Natuurlijk kunnen mensen mij hun bijdrage geven. Svp overmaken op girorekening 6504571 tnv. H. Versprille, Boogjes 16, Rotterdam. Gaarne vermelden "zus van Buna". Ik zal er voor zorgen dat Wendy en Buna het geld dan ontvangen. Ik vertrek zelf 23 januari naar Gambia dus voor die datum jullie giften storten.
Ik breng morgen Pa naar Schiphol, die vertrekt met hetzelfde vliegtuig als Barbara en Kees. Als ik ze zie zal ik direkt mijn bijdrage aan hen geven dan heeft Buna's zus alvast iets.
Heel veel liefs.... en Wendy: je kan niet meer doen als wat je nu doet. Het vliegt je ongetwijfeld vaak naar de strot, dat machteloze gevoel!
Ik wens jullie een hele fijne tijd met jullie vrienden, een gezellige oudejaarsavond en alle, alle goeds voor 2008!
Heeeeeeeeeele dikke kus van Hilly -
27 December 2007 - 18:40
Bar:
TOT MORGEN!
We gaan haar ter plekke helpen!!
Bar -
28 December 2007 - 09:21
Antouen Angela:
Hoi
Wat een lieve oproep hebben jullie gedaan. weet goed hoe je jezelf voelt wendy want ook antou familie heeft het niet makkelijk in gambia.Als ik dit met je besprak zij je altijd meid het zijn 2 verschillende werelden en iedere euro die je kunt geven is er een.maar let op wat je doet. Ik hoop echt dat mensen gehoor geven aan je oproep. Wel fijn om te weten waar de zus van buna nu is.Wens jullie een goede jaarwisseling toe en tot in januari. groetjes -
28 December 2007 - 11:17
Opi En Omi:
Lieve Sambaatjes,
We kunnen het ons heel goed voorstellen, dat jullie heel erg geschrokken zijn.
We zullen daarom het gebruikelijke bedrag dat we aan een van de broers of zussen van Buna geven aan Ger overmaken zodat hij het jullie in januari kan geven.
Dikke knuffels,
Jos en Kitty
29 December 2007 - 11:28
Andreia, Luuk En Tom:
Lieve familie,
Goh, wat een verhaal. Door Tom beseffen we nog meer hoe goed we het hebben èn hoe kwetsbaar een kindje is. Ook wij zullen het geld meegeven aan Ger.
Heel veel liefs,
De Haasjes -
29 December 2007 - 16:26
Hannie:
Hoi allemaal. Goed dat je de oproep hebt gedaan Wendy, naturlijk zullen we helpen. Hilly, ik zal een bedrag aan je overmaken, wil je dat voor ons meenemen als je naar Gambia vertrekt?
Leuk dat Barbara, Kees en Cas op bezoek komen, ik wens jullie een gezellige tijd toe! Wij wensen jullie voor 2008 wijsheid en kracht om alle goede beslissingen te nemen en vooral liefde en gezondheid.
Groetjes Hannie en Loek
30 December 2007 - 19:05
Rachel En Oli:
Lieve familie,
bedankt voor jullie oproep, het is nodig en goed dat het nu onder velen van ons wordt verspreid.
Ook op een bijdrage van ons kun je rekenen Wen! We zullen het overmaken zodat het eind januari meegenomen kan worden.
Ondanks alle narigheid wil ik jullie veel kracht en sterkte toewensen om in het nieuwe jaar toch op positieve wijze verder te kunnen bouwen aan waar jullie voor gekomen zijn.
Ongetweijfeld komt er gauw ook weer goed nieuws, maar deze ongerechtigheid zul je steeds weer tegenkomen.
Ik hoop dat het je iets verlicht dat je dit met ons allen kunt delen
Een gezellige tijd met Barbara, Kees en Cas, de groetjes aan hen
tot in het nieuwe jaar!
Alle, alle goeds voor jullie.
Lieve groeten,
Rachel -
30 December 2007 - 20:14
Vera En Wim:
Lieve Wendy en Buna, Yara en Lenna,
Een heel lang verhaal had ik, ging even wat anders doen,weg was de tekst.Tja... Proberen soortgelijke dingen te schrijven. Als we hadden geweten dat jullie via Waarbenjenu te bereiken waren, zou ik ik al eerder hebben gereageerd.Samen met Gerard oliebollen gebakken vandaag, al jaren traditie in huize Sibon. Indringende verhalen gelezen. Goed dat jullie de kinderen ook confronteren met de minder mooie kanten van het leven. Ze worden er denk ik 'rijker'van.
Wij zijn net terug uit Frankrijk, waar we met Anne, Eva, Maarten,Onne en een paar vrienden de kerstdagen hebben doorgebracht. Op tweede kerstdag sneeuwde het en we hebben uren in het bos gewandeld zonder ook maar iemand tegen te komen. Ver weg van luxe en supermarkten kwam het gesprek op jullie in Gambia. Natuurlijk hebben we alle dagen heerlijk gegeten, maar de nadruk lag meer op het samen genieten van elkaars aanwezigheid, dan alle exclusiviteit. We hebben overwogen om jullie in de carnavalsvakantie te bezoeken, maar de vluchtdagen waren ongunstig, bovendien moeten alle inentingen weer herhaald worden en is het kort dag. In een van de komende vakanties misschien, we willen dan zeker een van jullie goede doelen steunen. Moeilijk, Wendy, maar dichtbij je hart werkt het beste. We wensen jullie nu alle goeds voor 2008. We aten boerenkool vandaag. Ja, Buna!!!Remember!! Veel liefs, Vera en Wim. ( zijn die meiden van jullie nog niet door alle lesstof heen ? Zoja, dan moet ik toch maar eens de inspectie inschakelen!!) Grapje. -
31 December 2007 - 11:09
Fam. Rieken:
Wendy Buna Yara en Lenna, heel veel geluk en gezondheid voor jullie en alle mensen die jullie zo dierbaar zijn!!
De betrekkelijkheid van het leven ervaren jullie zo wel heel erg duidelijk en hard.
Geniet ook van alle mooie dingen dingen en het prachtige land waar jullie zijn!!
Groetjes Marcel Ineke Daan en Karlijn
31 December 2007 - 12:05
Bram:
hoi lena en yara
is het daar leuk
bij ons wel we zijn met vuurwerk beezig geweest
van bram
31 December 2007 - 19:27
Riet:
Hallo lieve allemaal, wat fijn dat de kids weer beter zijn, dan voel je pas weer hoe rijk je bent hè. Wat een triest verhaal van het zusje van Buna, zoiets kunnen wij ons hier helemaal niet voorstellen. Ik zal Ger eens bellen om wat mee te geven. De feestdagen waren fijn, doorgebracht met de kinderen en kleinkinderen. Ik mis mijn 2 mannetjes wel, maar verder gaat het wel goed met mij! Ik weet niet of jullie het al gehoord hebben maar Frauke is in verwachting. Ze verwacht half juli de baby, maar ze is nu 12 weken en vanaf het begin echt hondsberoerd. Bij Ella duurde dat ongeveer een week of 18 dus ze heeft nog even te gaan. Dat is het voor nu, ik laat snel weer eens iets van me horen. De beste wensen voor 2008, alle goeds en hoop jullie weer gezond terug te zien! Veel liefs en een dikke kus.
Liefs Riet -
01 Januari 2008 - 11:25
Saskia Hendriks:
Ha Sambaatjes,
wat is het toch oneerlijk verdeeld in de wereld. In Wijchen valt de hoofdprijs van de postcodeloterij, er wordt voor miljoenen aan vuurwerk de lucht in geschoten, champagne gedronken en (te veel) gegeten en op andere plaatsen kunnen mensen zich maar moeilijk in leven houden. Dit doet zeer. Voor jullie is het natuurlijk extra pijnlijk omdat het om iemand gaat die zo dichtbij jullie staat. Fijn dat jullie elkaar weer gevonden hebben en dat 2008 waarschijnlijk mooi is begonnen.
Wij wensen jullie een heel mooi, gezond, gelukkig, gezellig en goed jaar toe.
Heel veel plezier de komende dagen met Bar, Kees en Kas.
Veel liefs,
Sas -
01 Januari 2008 - 16:42
Tonny,Cas En Maud:
Hallo Wendy, Buna, Yara en Lenna,
Wij willen jullie een spetterend 2008 wensen.
Cas en ik ( Maud) logeren 2 nachtjes bij oma en opa.
Hebben jullie de brieven gelezen?
Wat een triest verhaal van de zus van Buna.Oma geeft een kleine bijdrage aan Ger mee, via Tamara, want zoasl je al schreef, alle beetjes helpen.
Groetjes Maud en cas ( opa,oma)
01 Januari 2008 - 20:50
Vera En Wim:
Dag Wendy,
Kunnen er nog schoolspullen mee met iemand die binnenkort jullie gaat bezoeken? Laat even weten.Anne en Eva storten een kleine bijdrage. Hebben toch hun oudejaarsfeestje wel gehad!Het ga jullie goed. Vera -
02 Januari 2008 - 12:38
Anja Rene:
Sambaatjes ., wij wensen jullie een gelukkig en gezond 2008
anja en rene -
02 Januari 2008 - 13:16
Cindy Hendriks:
Hoi allemaal,
Nou ik schrik van alle verhalen van de afgelopen tijd. Ik had al een tijdje niet meer op de site gekeken en lees nu alle vreselijke gebeurtenissen van de laatste tijd. Yara en Lenna wat zijn jullie ziek geweest. Gelukkig gaat het nu weer helemaal goed. Yara nog gefeliciteerd met je verjaardag. Ik weet nog dat je als klein kleutertje van vier bij mij in de klas kwam. Nu niets meer klein, maar je wordt een grote stoere, knappe meid.En Lenna trouwens ook. Wat een lief klein hondje hebben jullie, goed voor zorgen he!
Wat een aangrijpend verhaal van de zus van Buna. Ik hoop,door jullie oproep, dat het in de toekomst iets beter zal gaan. Ook ik zal een steentje bijdragen.
Ondanks alles hoop ik dat jullie toch nog een fijne kerst hebben gehad en ik wens jullie natuurlijk een gezond en liefdevol 2008 toe.
Groetjes Cindy en natuurlijk ook van Justin, Fleur en Bo. -
03 Januari 2008 - 10:41
Myrthe:
het was heel schriken een honger buikje
we gaan echt wel geld geven zielig zeg
nog klein?
myrthe v/d Brink -
04 Januari 2008 - 10:33
Julia:
Hoi allemaal daar,
nu pas jullie site ontdekt en daarom nu pas een reactie.
Heerlijk al die Gambia verhalen, de leuke en de minder leuke dingen.
Geweldig voor de meiden dat ze zo meemaken waar de andere helft van hun familie (en grofweg van de hele wereld) woont en wat de verschllen zijn met het leven in Nederland.
Ik wens jullie voor 2008 alle goeds, gezondheid en genieten.
Lieve groeten
Julia
05 Januari 2008 - 19:44
Gerard En Jet:
Hallo Wendy, Buna, Yara en Lenna.
Na het oliebollenbakken bij Wim en Vera jullie dagboek gevonden. Goed om te lezen dat jullie gezinnetje gezond richting 2008 is gegaan. Voor 2008 wensen wij jullie veel kracht om door te kunnen gaan met het helpen van jullie dierbaren daar. Wij dragen ook een steentje bij.
Bij ons gaat alles zijn gangetje. Wij met onze drie studenten. Ze gaan het huis echt nog niet uit.
Jullie twee studentjes zullen ook al wel een speciale graad hebben gehaald.In overleven. Wat een spanning.
Wat leuk is het dan om jullie op de foto's gelukkig te zien. Vanaf nu volg ik alles direct.
Hoe gaat het met het taxi-gebeuren van Buno en zijn broer?
En met juffrouw Wendy zelf?
Het beste voor jullie met veel liefs van de Boertjes uit Beek.