gezinsuitbreiding.....
Door: Buna, Wendy, Yara en Lenna
11 December 2007 | Gambia, Banjul
Daar zijn we weer! Bedankt voor al jullie leuke, betrokken reakties! Erg leuk om te lezen!
We hebben een hondje! Eindelijk, de kinderen hebben er lang op moeten wachten. Hij heet Sammie (daar is over nagedacht! Komt van Samba, en we hadden al een Hammie (de hamste, die nu perfect verzorgd wordt door de Van der Leytjes). Hij kwam 10 dagen geleden bij ons als een angstig, bibberend hondje, ónder de vlooien en teken, met kapotte oortjes. Nu is het een zeer levendige, ondeugende pup, waar we onze handen vol aan hebben! Hij groeit als kool, Hij heeft bij de dierenarts prikken gekregen en een ongedierte behandeling. Sammie moet nog veel leren! Zo liep hij gisteren heel vrolijk kwispelend naar een geit toe. Die vond dat minder leuk en gaf hem zó’n harde kopstoot dat hij in salto achterwaards naar ons terug vloog. De kinderen in tranen, maar Sammie was het voorval al weer snel vergeten. Toen we gisteren een eind met hem gingen wandelen, merkten we dat hij na een tijdje door een van zijn voorpootjes zakt. Waarschijnlijk heeft hij die ooit gebroken en is het verkeerd aangegroeid, het staat ook een beetje scheef.
Ander dierenleed: vorige week stonden we ’s morgens op en vonden de haan in stukken gereten (klinkt dramatisch, maar zo was het echt) in de tuin. Waarschijnlijk te pakken genomen door een dier, we weten niet wat. Om tere kinderzieltjes te beschermen, kieperden we de stukken haan snel over de muur van de compound, als hapje voor de gieren. Toen ik de kinderen voorzichtig probeerde in te lichten over het overlijden van de haan, werden ze erg boos dat ze de stukken niet hadden mogen zien. Ze worden erg stoer, die meiden. Een paar dagen geleden hebben ze zelfs vissenogen gegeten (delicatesse… lekkere knapperig?!) Hoewel ik altijd degene ben die zeg dat je alles een keertje moet proberen, heb ik deze keer toch maar over geslagen!
Ik zag dat er al een paar oplettende lezers waren….. het huis op de foto met de kippen is inderdaad ons stekkie, groot hè? En het leuke is, dat het nu ook van binnen steeds gezelliger wordt! We hebben bedden (yes!!) kastjes en een bank!!!! Er hangen leuke schilderijtjes en de kinderen hebben nu ook een gezellige kamer, waar ze alle tekeningen, foto’s en kaartjes die ze maar krijgen, ophangen. Buna en ik hebben op onze slaapkamer een “muur der geliefden” waar leuke foto’s van jullie allemaal hangen.
Het sinterklaasfeest is nu ook hier achter de rug. Op de foto’s kun je zien dat de sint met z’n pieten ècht hier zijn geweest! Het was erg gezellig! Het waren dit jaar iets minder kadootjes dan in Nederland, maar we begrepen dat de Sint niet zo heel veel mee kon nemen naar Gambia. Toch nog een foto toestel, springtouw, armbandjes en snoepjes gekregen. We denken wel dat de Sint al erg moe was van de pakjesavond in Nederland, want hij kon bijna niet van en op zijn paard komen! Hij verloor zijn mantel en kukelde bijna van zijn paard. Er was zelfs een Belgisch pratende Piet bij!
Ook hebben we een leuk verjaardagsfeestje gehad. Yara is 8 geworden! Ze mocht de hele dag bedenken wat ze wilde doen en eten. Op de foto kun je zien dat we slingers hadden opgehangen (bedankt opi en omi!). We zijn naar het strand geweest, we hebben taartjes gegeten en ’s avonds kroketten en frikadellen met friet gegeten! (ja, ja we hebben een restaurantje gevonden waar je dat kunt eten, héérlijk!) ’s Middags hebben we op bed zitten monopolien.Alle lieve, leuke berichtjes, telefoontjes en sms-jes maakten de dag compleet! Hartverwarmend!!!!! Jullie hadden haar moeten zien stralen!!Yara was verdrietig dat de dag afgelopen was. Voor het eerst een verjaardag in de zon!
Tobaski zit er aan te komen. Over een dag of 10 is het zover. Het grootste moslimfeest van het jaar. Buna wordt nu al de hele dag door gebeld door mensen die geld willen voor nieuwe kleren en om een geit of schaap te kopen. Overal worden die arme beestjes nu te koop aangeboden. Elk gezin die het zich maar kan veroorloven koopt er een om te slachten. Om goed geld voor je geit of schaap te krijgen, moeten ze er gezond uitzien. De mensen nemen ze mee naar het strand om ze in de zee te wassen, zodat ze mooi schoon zijn. Op de foto kun je zien hoe ze aan hun achterpoten de zee in getrokken worden en flink worden schoongeboend. Je kon ze van ver al horen mekkeren!
Staat bij jullie de kerstboom al? Hier lukt het niet zo goed om in de kerstsfeer te komen! We wensen jullie veel gezellige avondjes bij de verwarming, met warme chocomelk en kaarsjes. Ik zou best een avondje willen ruilen (ééntje).
Heel veel liefs voor iedereen!!
Heel veel liefs voor iedereen!!
11 December 2007 - 15:37
SAS:
Heerlijk weer om te lezen allemaal. Leuk dat Yara, zo'n fijn verjaardagsfeest heeft gehad! Toch nog taart dus, jammie!
'k Heb de foto's nog nie bekeken dus dat ga ik nu maar es doen. Gelukkig krijg ik nu in iedergeval weer een berichtje in m'n meel zodra jullie een berichtje geplaatst hebben.
Doei liefies, blijf genieten hoor! -
11 December 2007 - 15:43
SAS:
Kan de nieuwe foto's niet vinden, of ben'k te snel?? -
11 December 2007 - 16:03
Hilly:
Wat een schattig hondje! Is het een mannetje? Jullie moeten hem maar eens aan Lady voorstellen. Zielig zeg die haan! Ik vraag me dan toch af wat voor beest de haan in stukken heeft gescheurd. Wilde (hongerige) honden misschien??
Wel lekker uitslapen nu zeker zonder dat gekraai 's ochtends?
Dikke kus van Hilly -
11 December 2007 - 16:49
Opi En Omi:
Wat een leuke foto's!!!
Wendy wat schrijf je toch leuk en wat is het heerlijk om te lezen hoe goed het gaat met de Sambaatjes.
Fijn dat de verjaardag van yara en het Sinterklaasfeest zo leuk is geweest. Alles in het warme zonnetje.
Op de foto's kun je zien dat jullie helemaal gelukkig zijn. Jullie zien er erg goed uit!!!!
Wat een schattig hondje hebben jullie.
Jullie huis zal wel erg gezellig worden met alle nieuwe spulletjes. Heerlijk om er te wonen, dan is het je eigen thuis!
Heel veel liefs, we houden veel van jullie!
opi en omi -
11 December 2007 - 16:53
Bar:
Wat een leuke foto's!
Mij lukte het eerst ook niet.. (Sas)
Maar nu wel.
Nog 17 daagjes....
Bar xx -
11 December 2007 - 17:58
Alied:
leuk om je verhaal te lezen. Komt nu bekend voor, nu we jullie gezien hebben. Sammy wordt groot, een consequente opvoeding doet wonderen. Uit ervaring weten we dat kerst in een tropenland heel anders is. Het zit toch niet in een boom, maar je gevoelens tov de wereld??
liefs Alied -
11 December 2007 - 20:50
Hannie:
Hallo allemaal. Wat zijn de foto's leuk.Geef je hondje maar een dikke knuffel van mij, hij ziet er zo lief uit.Het lijkt een heerlijk huis om in te wonen. Hoe staat het met jullie bouwplannen? Zullen we anders een dagje ruilen Wendy, het wordt hier steeds kouder, ik wil wel een tijdje op het strand zitten?! Alhoewel, vissenogen gaan er ook bij mij niet in.
Tot de volgende keer, groetjes, ook van Louis. Doei -
12 December 2007 - 20:19
Ineke :
Hallo Sambaatjes, ja nu ik jullie site gevonden heb lees ik ook regelmatig!!
Wat een leuke verhalen.
Vissenoogjes is weer eens wat anders dan de boerenkool met rookworst die wij vandaag aten.
Ik weet trouwens niet wat ik liever heb...
Hier is het echt winter.
Het vriest vannacht zelfs licht.
Heel veel groetjes, ook namens man en kinderen,
Ineke -
13 December 2007 - 13:54
Eline:
Wat een leuke foto'tjes! het ziet er allemaal bekend uit:)
Het was leuk dat jullie er vandaag bij waren op het kerstfeest op de baobab nursery school!
Liefs Eline -
13 December 2007 - 20:29
Jeanita:
Wat ben ik toch een vreselijk mens, ben ik de hele verjaardag van yara vergeten!!! Dom,dom, dus nu nog een hele dikke knuffel (wel een koude!)van Peter, renée en nina en natuurlijk van mij!!
Wat hebben julie een ontzettend lief hondje,ik heb de foto's gezien.getver wat zijn jullie stoer om vissenogen te eten!!
Nina griezelt al van een spruitje!
Lekker genieten en tot de volgende keer.
Liefs Jeanita -
13 December 2007 - 20:40
Andreia, Luuk En Tom:
Lieve familie,
Geweldig om het allemaal te lezen en te zien op jullie foto's.
Veel liefs van de haasjes -
15 December 2007 - 10:41
Antou En Angela:
Hoi hoi
Yara nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag.Wat leuk dat de sint er was.
Hier is alle al versierd voor de kerst maar we willen ok wel de zon opzoeken daarom komen we in januari naar gambia.Hopelijk kunnen we elkaar dan zien. stuur ook een bericht naar het andere adres. Dikke knuffel aan sammie
Antou en angela -
15 December 2007 - 14:08
Els :
hoi, leuke foto,s hebben jullie, ik maak volgende week weer een paar foto's van de klas en die zend ik jullie. alle cito toetsen waren al gemaakt dus ik heb ze verzameld en je krijgt ze via Barbara, blijf maar lekker genieten van het weer daar en tot de volgende mail.Els -
15 December 2007 - 16:56
Bo Leenders:
yara ik zit bij jou in de klas , dat wist je nog niet, want ik zat eerst bij
juf lotte in de klas maar ik mocht door
naar groep 4. vinden jullie het daar
leuk?. ik hoop dat jullie een leuke
kerst krijgen. xxxxxxxx en een dikke
knuffel van bo en de rest van mijn famillie -
16 December 2007 - 20:38
Paul En Ann:
Gaaf, je mag mijn kerst anders wel hebben hoor. Heb andere plannen ;-D bedankt voor jullie mailtje. ik merk aan jullie schrijven dat jullie het naar je zin hebt.Als ik wat voor jullie kan betekenen laat maar weten.
Lieve groetjes Paul & Ann en tot snel!! -
17 December 2007 - 15:48
Esther:
Onze kerstboom staat al. De donkere dagen zijn nu echt begonnen!
Bij jullie schijnt op de meeste foto's volop de zon. Ben wel een beetje jalours hoor!
Voor de komende tijd hele fijne feestdagen en een geweldig nieuwjaar gewenst.
Lieve groeten van Esther -
20 December 2007 - 22:25
Heleen:
Wat een schattig hondje, Sammie, leuke naam. Een echt speelkamaraadje en wat zullen jullie er leuk mee spelen en goed voor zorgen. Yara, nog van harte gefeliciteerd. En fijn dat jij en Lenna weer beter zijn. Hier vriest het. Jullie huis ziet er echt woonbaar uit met al die meubels. Heel fijne warme kerstdagen en veel geluk en gezondheid voor 2008. Veel liefs -
06 Februari 2008 - 17:53
Diana Dinnissen:
Heey hallo
ik wou nog even bedanken voor de gezellige avond die we laatst bij jullie hebben beleefd (24-01-08) het huis is echt prachtig en ik was ook helemaal verliefd op sammie ;) Ik ga zeker nog eens terug naar The Gambia, en wie weet zie ik jullie dan ook weer. Veel plezier nog daar @ the smiling coast
groetjes Diana Dinnissen
ps: de hagelslag was héérlijk!