een dagje uit het leven van....
Door: Buna, Wendy, Yara en Lenna
29 Oktober 2007 | Gambia, Banjul
We zijn alweer een weekje verder. Het lijkt alsof we hier al héél lang zijn, toch is het pas 5 weken.
’s Morgens worden we rond half 6 wakker door de moskee. Ja, ook hier is hij luid en duidelijk te horen! We horen er zelfs 2 door elkaar! Meestal duurt het maar een minuut of 10, als we geluk hebben vallen we daarna nog in slaap om een uurtje later wakker te worden van een enorm fluitconcert. Vogels, kippen en hanen laten duidelijk horen dat de dag begonnen is. De kinderen vinden dat de vogels hier heel veel ‘lawaai’ maken. Doordat alle ramen open zijn, er zitten alleen horren voor, hoor je alles van buiten. Rond 7 uur is het dan licht en staan we op. Elke dag schijnt de zon. In de compound tegenover ons, wordt elke dag 2 keer vers brood gebakken (tapa lapa, een zwaar stokbrood). Het wordt gebakken in een enorme steenoven (de kinderen noemen het een grot). Om half 8 halen we het brood rechtstreeks uit de oven, nog héél heet. Je betaalt ongeveer 15 cent voor zo’n brood.
Om 8 uur vertrekt Buna om taxi te gaan rijden. Ik veeg dan het huis aan (geen stofzuiger), doe de afwas (geen vaatwasser) en ruim een beetje op. Soms moet er nog een wasje gedaan worden, maar dat doet Buna, die is veel beter in handwas dan ik (geen wasmachine).
Rond half 9 beginnen we met school. Elke dag beginnen de kinderen met plezier! Op tafel ligt de vogelgids omdat we geregeld nieuwe vogels zien die we op willen zoeken. We kijken dan naar het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes, wanneer ze broeden en hoe ze nestjes maken.
Om ongeveer half 12 zijn we echt helemaal klaar, dan hebben we alle lessen en ook nog veel extra werk gedaan. De kinderen gaan dan spelen. Ze spelen nu veel buiten met de buurtkinderen. In het begin kwamen ze met grote groepen om hen heen staan en bleven maar ‘toubab’ (blanke) roepen. Buna heeft die kinderen toen uitgelegd dat dat niet zo leuk is. Nu is het nieuwe er wel een beetje af en doen ze gewoon allerlei spelletjes. Klapspelletjes, liedjes, balspellen, hardloopwedstrijdjes. Onze straat is niet geasfalteert, dus het is één grote zandbak. Ze zijn dus ook met schepjes en emmertjes in de weer. Een aantal kinderen gaat naar school en spreekt engels. Het communiceren gaat prima. Tegen lunchtijd komt Buna naar huis. Soms kook ik zelf, soms eten we lokaal bij vrouwen op straat die enorme pannen rijst koken. De ene keer is het met domoda (pindasaus) dan weer chew (rode saus met tomaten uien, zoete aardappel en meestal vis) Een bord vol kost 40 cent, daar kun je zelf niet voor koken.
’s Middags gaan we meestal iets leuks doen. Naar het zwembad (in een hotel in de buurt), naar het strand om te wandelen, schelpen te zoeken of zandkastelen te bouwen) of we gaan bij iemand op bezoek of wat boodschapjes doen. Aan het eind van de middag gaat Buna dan nog even rijden (wanneer het spits is) Rond 7 uur ’s avonds is het weer donker. We zorgen dat de kinderen dan gewassen en gestreken zijn, in het donker is het lastiger om de tandenborstels te vinden. Dan lezen we nog wat samen met de zaklamp en kruipen de kinderen onder de klamboe. Buna en ik zitten dan buiten met een kaarsje, nemen de dag door, rommelen wat, lezen wat. Soms halen we om half 9 nog een vers gebakken stokbrood. Om het hoekje is een ‘restaurantje’ waar ze alleen stukjes kip van de BBQ verkopen. Voor 2 euro een bak vol. Dat smullen we dan op met het brood, héérlijk! Rond 10 uur gaan wij ook naar bed, en is er weer een dagje om.
Afgelopen donderdag gaven Hilly en Heleen een afscheidsfeestje. Er kwamen 3 dames koken. Er was een kip gekocht die nog geslacht moest worden. Hilly vond de kip te lief en heeft er dus niet van gegeten. De kinderen hebben vol interesse toegekeken hoe de kip geplukt werd. (het doodmaken zelf gebeurde bij de buren, want Buna wilde het niet doen en de vrouwen doen het ook niet). Om 6 uur begonnen ze met koken (op één houtvuur) en om half 11 (we vielen bijna van ons stokje, zo’n honger hadden we) stond er een héérlijke maaltijd op tafel met heel veel vis én met de kip, die een paar uur daarvoor nog naast Buna een ei gelegd had. Het was heel gezellig!
Toen we om 12 uur ’s nachts thuiskwamen, wilde Buna zijn broer, die de hele avond bij onze auto’s de wacht had gehouden, nog even naar huis brengen. Voor het gemak pakte hij daarvoor de volkswagenbus. Die heeft echter nog geen nummerborden. Toen hij een uur later nog niet thuis was, werd ik wel ongerust. Gelukkig belde hij snel daarna. Hij zat op het politiebureau, ze hadden hem aangehouden vanwege dat nummerbord. Eigenlijk mocht hij niet bellen, maar dat lukte toch even heel snel, omdat de politie agent even niet keek. Ik zat dus hier te stressen omdat ik verder niet precies wist hoe en wat en wáár hij was. Ik zag mezelf al de volgende dag naar het bureau gaan om Buna vrij te kopen.
Ze hebben hem 2 ½ uur vastgehouden, totdat hij geld wilde betalen (geen keurige bekeuring, maar omkoopgeld dat de agent snel in eigen zak stopt). Al het geld dat hij die dag verdiend had, kon hij afgeven.
De politie probeert álles om geld af te troggelen, heel corrupt!
Dat was het weer voor deze week!
Heel veel lieve groetjes van ons allemaal!
De politie probeert álles om geld af te troggelen, heel corrupt!
Dat was het weer voor deze week!
Heel veel lieve groetjes van ons allemaal!
29 Oktober 2007 - 16:35
Bea:
Leuk om op deze manier op de hoogte te blijven.
Heel veel liefs. Bea -
29 Oktober 2007 - 19:40
Marlies:
Hoi Wendy en familie
leuk om te lezen hoe het jullie af gaat in gambia. ik zal jullie volgen en we houden contact. -
30 Oktober 2007 - 07:50
Hilly:
Ha trouwe lezers van sambaatjes.waar ben jij.nu. Oh, wat was het moeilijk om afscheid te nemen van Gambia en van Wendy, Buna en the kids. Buna bracht Heleen en mij naar het vliegveld,van Wendy en the kids hadden we bij hen thuis al afscheid genomen - we bleven maar zwaaien. Maar zoals Lenna tegen me zei "je komt in januari alweer terug", gelukkig maar. Ik hoop dat we dan weer zo'n leuke tijd hebben samen, met heel veel gezellige etentjes op Sambuya. Als er dan om 2 uur begonnen wordt met koken moet het eten toch voor donker klaar zijn!!
Nou lieve lezers, ondanks de beginprobleempjes kan ik jullie zeggen dat de familie Samba geheel op z'n plaats is in Gambia en dat de kinderen een onvergetelijke tijd hebben.
Deze week zal ik Barbara wat foto's mailen van Wendy, Buna, Yara en Lenna dus als jullie die willen zien..........
Liefs van Hilly -
30 Oktober 2007 - 10:27
Opi En Omi:
Nog maar enkele weken weg en nu al zoveel dingen meegemaakt. Terug in de tijd zou je kunnen zeggen. Geen electra of warm/koud stromend water. Jullie camperen min of meer. Buna zat een paar uurtjes in het politiebureau waar hij zijn hele dagopbrengst van zijn eigen taxi heeft moeten inleveren. Gelukkig is het goed afgelopen. Jullie klinken heel gelukkig en het is enorm fijn dat jullie heel veel tijd samen doorbrengen.
Dikke knuffels! -
30 Oktober 2007 - 15:45
Joke:
Hallo Wendy, Buna, Yara en Lenna.
Fijn dat ik mag meekijken met alles wat jullie beleven. Als ik de foto's zie lijkt het alsof je er weer middenin zit en krijg ik heimwee naar the Gambia.
Succes met met alles en liefs van
Joke -
31 Oktober 2007 - 16:22
Celine:
hoi lenne
hoe is het ??
hoe is het daar ? heb je daar ook veel vrienden en vriendinnen ?
op school is het nog erg leuk maar zonder jou vind ik het best saai eigenlijk.
groetjes van celine -
01 November 2007 - 09:44
Bar:
Jeetje, wat een avontuur!
Fijn om jullie te blijven volgen.
Liefs van Bar -
01 November 2007 - 19:42
Thea Sanders:
Het duurt even, maar ik heb jullie site gevonden. Leuk om jullie avonturen te lezen. Gisteren een drukke, maar bijzondere dag gehad met het afscheid van Theo en Marijke op school. Hoe is het met onze "schoolkindjes". Heel veel groeten van Louis en mij. -
01 November 2007 - 20:45
Petra:
Hoi Wendy, Buna, Yara, Lenna,
De tijd vliegt inderaad. Wat hebben jullie in die periode al veel meegemaakt. Al die luxe die wij hier hebben. Het kamperen in een caravan zoals wij dat in de zomer doen is er niets bij. De verhalen zijn wel heel leuk om te lezen ( een prima schrijfstijl heb je Wendy ) Houd je ook een dagboek bij ?
Het is ook fantastisch dat de kinderen zich zo goed aanpassen en het goed naar hun zin hebben.
Vandaag was het toch anders op school. Marijke en Theo hebben afscheid genomen en Xavier is nu de directeur.
Na al die drukke weken staat er even geen grote activiteit op het programma.
De kinderen krijgen ook geen rapporten meer in november. Ze krijgen er nog een in januari en eind van het schooljaar. Dat scheelt nu wel even wat werk.
Heel veel succes met het verder inrichten van het huis en ik blijf de verhalen graag lezen
Het duurt nog wel even, maar alvast een fijne verjaardag
Lieve groetjes
Petra
02 November 2007 - 21:39
Els:
IK schrijf nog maar een keer, we hebben in de klas iets moois geknipt en geplakt van de herfst en van onze klas en Lotte stuurt het op naar jullie. Er zitten ook wat briefjes bij van enkele kinderen. ook van een nieuw meisje in onze klas,ze heet Seda en heeft Turkse ouders.Zij is heel nieuwsgierig naar wie Yara is. Fijn dat ik nu weet hoe ik die foto"s aan de kinderen kan laten zien want ze blijven nieuwsgierig naar jullie en willen alles weten,vooral Ties. Heel veel liefs van els en ineke en de kinderen. -
03 November 2007 - 17:00
Bar:
Hoi hoi
Yara, dat nieuwe meisje zat eerst bij mij in de klas! En zit broer Ibo bij Lenna? groetjes (juf) Barbara -
04 November 2007 - 15:18
Jeanita:
Wauw, ik ben stik jaloers op jullie avonturen. En vooral op jullie dagindeling!! Klinkt zo lekker relaxt. Ik ben trouwens wel blij dat ik hier geen slangen tegen kom. Wel heel moedig van Yara en Lenna. de verhalen over het water en de stroom, doen mij wel denken hoe bij ons aan boord was. Daar moedten wij ook altijd heel zuinig zijn met het water.
Tot het volgende berichtje, dikke knuffel van de Verduintjes