nanga def? - Reisverslag uit Banjul, Gambia van sambaatjes - WaarBenJij.nu nanga def? - Reisverslag uit Banjul, Gambia van sambaatjes - WaarBenJij.nu

nanga def?

Door: Buna, Wendy, Yara en Lenna

Blijf op de hoogte en volg

03 Oktober 2007 | Gambia, Banjul

Hallo allemaal!
Wat leuk al die reacties!
Hier gaat het prima. We raken langzaamaan een beetje gewend. Onze spulletjes hebben een plekje gekregen (we hadden veel! 55 kilo overgewicht, flink bij moeten betalen dus!) We raken een beetje gewend aan de warmte. Overdag loopt het op tot 40 graden en 's nachts koelt het maar zo'n 10 graden af. Eergisteren hadden we na 3 droge dragen een enorme tropische bui. Het was 6 uur 's morgens, nog donker. Het kan best een beetje beangstigend zijn, zo'n bui. De stroom valt dan uit, het onweer knalt eruit en er valt vreselijk veel regen in korte tijd. We zijn maar met z'n viertjes bij elkaar gaan zitten en hebben de laptop aangezet (batterij) en de cd van K3 maar hard aangezet. Na een half uurtje was het over.

Eergiseren zijn we grote schelpen gaan zoeken en hebben enorme joekels gevonden. Nog groter dan de vorige keer! Toen we op dat strand waren kwamen net de vissersboten binnen. Er was een enorme pijlstaartrog van wel een meter doorsnee gevangen. toen we een foto wilden maken, wilden ze natuurlijk geld zien. Niet gedaan.
Verder inktvis, baracuda en heel veel schelpdieren. Op het strand fileren ze een soort scholletjes die je dan kunt kopen.

We hebben bezoekjes gebracht aan Buna's familie. Iedereen is blij om ons te zien, maar snappen niet dat we zo lang willen blijven. Vrijdagavond werd Buna opgebeld door Isatou (zijn halfzusje) Ze was behoorlijk in paniek omdat haar vader van het een op het andere moment niet meer wist wie of waar hij was. Helemaal in de war was hij. Hij wist ook niet meer dat hij werkte en waar. Buna is met hem naar verschillende ziekenhuizen gegaan, maar overal zeiden ze dat hij maandag maar terug moest komen. Een arts wilde wel bloedonderzoek doen en kwam even later met de uitslag: Het was geen malaria. Daar konden ze het mee doen. Geen hulp dus, niets.

De kinderen doen heel erg hun best op 'school'. Ze zijn heel ijverig en werken serieus en hard. We zitten buiten in de tuin, onder de palmboom te werken. Dat zorgt nog wel eens voor wat afleiding wanneer er een mooie vlinder, kolibri of hagedis voorbij komt. In een palmboom naast ons huis klimt elke dag een man met een soort hoepel de boom in om palmwijn af te tappen. Dat is natuurlijk ook spannend om te zien. Vrijdag konden we bijna geen les doen omdat de moskee (echt pal naast het huis), wel anderhalf uur door de luidsprekers bezig was met (oproep tot) gebed. Keihard! Hier worden we 's morgens om 6 uur ook mee wakker.

Gambia is in Ramadan. Op zich merken we daar niet veel van, er is hooguit wat minder lokaal eten te krijgen overdag. De mensen zijn ook aan het einde van de dag wat sloom. Logisch als je met 40 graden niets mag drinken!
Gisteravond waren we op bezoek bij Maria (Waar Buna zijn winkel mee had), toen de zon onder ging en dus het sein kwam voor 'breaking fast' Ze drinken dan eerst een kop bush tea (van koud water raakt de maag van streek na een hele dag vasten) met dadels en een stuk brood. Wij kregen ook. Dan wordt er gebeden (de kinderen keken hun ogen uit) en vervolgens komt de maaltijd op tafel (onee, op de grond). We moesten natuurlijk mee eten. Ik voelde me nogal schuldig om hun eten op te eten terwijl zij de hele dag niets gehad hadden.

We proberen elke dag even te gaan zwemmen, bij het zwembad of het strand. Ook zijn we druk op zoek naar een huis, maar nog niets gevonden.

Heel veel liefs van ons aan iedereen! De kinderen willen graag de groetjes doen aan hun klas en we proberen snel foto's door te sturen.
We zijn in gedachten veel bij iedereen in Nederland en we hebben leuke foto's om af en toe naar te kijken!
Kusjes van ons!!

• 03 Oktober 2007 - 15:59

Bar:

WAuw, wat een verhaal, fijn om iets van jullie te lezen!
    Ik kijk iedere dag wel een paar keer of er reactie is!
    Aan Hilly heb ik een brief gestuurd voor jullie. Heel veel plezier met z'n allen, over 12 weken.....
    HERE WE COME!!!!!!!
    Kus Bar

• 04 Oktober 2007 - 07:42

Andreia, Luuk En Tom:

Hoi Lieve Sambaatjes,
    Fijn om te lezen dat het jullie goed gaat en dat jullie zoveel leuke en, voor Lenna en Yara, leerzame dingen meemaken. Hier gaat het allemaal goed!!
    Veel liefs van de Haasjes.

• 04 Oktober 2007 - 08:26

De Van Der Leij-tjes:

Hoi Lieverds,
    Als ik dit allemaal lees, word ik toch een beetje jaloers, hoor.
    Wat een ervaringen allemaal!
    Hier is alles prima. Hopelijk gaat het met je vader ook weer beter, Buna.
    Geniet overal maar lekker van!
    xxxx de van der Leij-tjes

• 04 Oktober 2007 - 14:08

Maud:

Hoe is het bij jullie in gambia?
    hebben jullie al lekker in het water gezwomen? hebben jullie het hondje al?

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Maud

• 05 Oktober 2007 - 07:54

SAS:

Heerlijk om dit allemaal te lezen en net als iedereen word ook ik een beetje jaloers dan (vooral van de zon en díe temperatuur!)
    Is er al enig zicht op wanneer jullie een eigen huisje krijgen?
    Relax-ze, en fijn dat jullie ook af en toe aan ons denken!
    Dikke kus van SAS

• 06 Oktober 2007 - 09:55

Omi En Opi:

Wat een spannende avonturen hebben jullie al meegemaakt. Fijn om te horen, dat de meisjes het goed doen op school.
    We bellen binnenkort om gezellig wat te kletsen.
    Veel liefs!!

• 07 Oktober 2007 - 16:56

Hannie:

Ik zal de kinderen op school de groetjes van jullie doen, meisjes. Els heeft ook deze site gevonden, dus zij zal de kinderen van 4a wel voorlezen over jullie spannende lessen in de tuin. Dit weekend eindelijk mooie herfstdagen met zon gehad.
    Breng je weer zo'n mooie schelp mee Yara?
    Sterkte met je vader Buna, ik hoop dat alles weer goed is.
    Groetjes, blijf vooral berichtjes sturen.
    Liefs Loek en Hannie

• 07 Oktober 2007 - 18:28

Esther:

Hoi allemaal, ik kreeg van Bar jullie adres. Erg leuk om iets te lezen over wat er zoverweg met jullie gebeurt. Het is zeker fijn om dichtbij familie nu te zitten? Ga je nog meer kinderen les geven Wendy? ik kan nog wel meer vragen verzinnen maar ik zal jullie gewoon wel volgen op deze site. Veel geluk zo samen in zo'n ander land dan ned.
    groetjes uit Beuningen
    Esther

• 07 Oktober 2007 - 19:01

Bjarne En Familie :

Hoi Lenna,Yara Buna en Wendy
    We hoorde van Tamara dat we jullie op deze manier een beetje konden volgen dus wij dachten laten we eens even kijken.Wat leuk dat we op deze manier kunnen lezen hoe het met jullie gaat en wat jullie toch allemaal meemaken, super. Geniet ervan en groetjes van bjarne en zijn familie

• 08 Oktober 2007 - 20:50

Peter En Jeanita:

Wat fijn dat het allemaal goed gaat en wat een heerlijkheid om buiten onderwijs te kunnen geven.Wij hebben net naar de White Masai gekeken, nee die heb ik dus nog niet aan Gaby teruggegeven. Maar heb wel hun toestemming hoor.Ik neem aan dat jullie iets luxer wonen. Heb je nog iets gehoord van dat schooltje van die huisarts? Wij vinden het erg leuk om jullie berichten te lezen. Succes met het zoeken van een huis en we wachten op jullie volgende nieuwtjes. Groeten aan Buna, Yara en Lenna

• 10 Oktober 2007 - 10:46

Fam. Conrad:

Hoi Sambaatjes,
    Wat een leuk idee om jullie ervaringen 0p deze site te zetten!Wij wensen jullie heel veel geluk in Gambia.Lenna krijgt een dikke kus van Naëma.

groetjes van Clyde,Esther,Naëma&Luca

• 13 Oktober 2007 - 14:19

Opi En Omi:

We hopen, dat jullie vannacht voor het eerst in jullie nieuwe huis hebben geslapen.Hebben jullie lekker geslapen, is de verhuizing er naartoe goed gegaan?

Wat is het toch leuk om regelmatig met jullie te bellen. Zo kunnen we toch nog een heleboel met elkaar delen. Heerlijk voor ons om de stemmetjes van Yara en Lenna te horen. Opi en omi missen jullie, maar de telefoongesprekjes maken heel veel goed.
    Yara en Lenna komende zondag mogen jullie opnieuw een cadeautje uitpakken.
    Hebben jullie van het zakgeld al leuke dingetjes gekocht?

Dikke knuffel van ons allebei!!

• 14 Oktober 2007 - 08:04

Antou En Angela:

Hallo sambaatjes
    Wat leuk zeg al jllie verhalen.
    We missen jullie wel hier. We ebben jullie ook een email gestuurd op je emailadres mt wat vragen. We wense jullie veel succes en wachten op het volgende verhaal

Bye antou en angela